Tips inför köp av skönhetsbehandling

Se till att skönhetsbehandlingen du köper är säker. Om du vet att personen som ska behandla dig har rätt kompetens och utbildning minskar risken att du blir missnöjd med behandlingen.

Innan du läser:

Vill du ha vägledning inför ett skönhetsingrepp, till exempel ett kirurgiskt ingrepp eller injektioner av fillers och botox?

Läs istället om tips inför köp av skönhetsingrepp och injektioner.

Tänk på det här

  • Undersök om personen som ska utföra behandlingen har rätt kompetens och utbildning.

  • Var tydlig med vad du vill ha för behandling och vilket resultat den ska ge.

Fler tips

Innan du genomför en behandling av till exempel hud, hår, naglar eller ögonfransar är det viktigt att kolla upp att den som ska behandla dig är kompetent och har rätt utbildning.

Har personen rätt utbildning är det troligare att du får det resultat du vill ha. Risken för en skada eller en olycka är också mindre.

Titta gärna efter bevis som styrker att den som utför behandlingen har erfarenhet inom yrket. Till exempel om personen är utbildad hudterapeut, har frisörlicens eller kan visa gesällprov, betyg eller andra intyg.

Det är också bra om personen som utför behandlingen är med i en branschförening. Ett sådant medlemskap brukar ställa krav på både kompetens och att godkända produkter används.

Förklara tydligt vad du är ute efter med din behandling. Då kan personalen på salongen berätta i förväg vilket resultat du kan förvänta dig.

Det blir också lättare för dig att klaga om resultatet inte blir som ni kommit överens om.

Se till att du får information om eventuella risker med behandlingen. Då kan du ta ställning till om du vill genomföra den.

Ångerrätt på skönhetsbehandlingar

Bokar du behandlingen på distans, till exempel på nätet, kan du ångra bokningen inom 14 dagar. Kliniken får inte ta ut en avgift om du ångrar dig inom dessa 14 dagar, oavsett hur nära inpå du ångrar dig.

För att ångerrätten ska gälla behöver din bokning ha gjorts via klinikens system för bokningar på distans. Det kan till exempel vara ett bokningssystem på webben eller ett särskilt telefonnummer för bokningar.

Du har ingen ångerrätt om du bokade tiden för ingreppet på plats hos kliniken.

Avboka behandling

Oavsett om du har ångerrätt eller inte kan du alltid avboka en behandling. Men det är inte säkert att du kan få pengarna tillbaka.

Kliniken får ta ut en avbokningsavgift. Avgiften får motsvara den kostnad som bokningen inneburit för kliniken.

Ibland kan avbokningsavgiften vara lika dyr som behandlingen. Till exempel om du avbokar sent och kliniken inte hinner få in en annan kund. Läs klinikens avbokningsvillkor för att veta vad som gäller.

Produktsäkerhetslagen

Enligt produktsäkerhetslagen ska både varor och tjänster, som till exempel skönhetsbehandlingar, vara säkra. Varor ska följa de krav som finns för kemikalier och miljö.

Om produktsäkerhetslagen

Konsumenttjänstlagen

Konsumenttjänstlagen gäller inte vid behandling på människor. Det innebär att ditt skydd är svagt och otydligt. Men även om ditt skydd vid behandlingar är oklart kan vissa delar av lagen ändå tillämpas. Till exempel ska den som utför behandlingen göra det fackmässigt, alltså på ett sätt som förväntas av en professionell yrkesperson. Utförs tjänsten inte fackmässigt kan den ses som felaktig.

Källa: Konsumentverket

Granskad: 22 februari 2024