Köpa elbil – tänk på det här
Fordon som går på förnybar el minskar utsläppen av växthusgaser från trafiken. Det ger också mindre buller i närområdet. Därför är elbilen ett av flera alternativ när du vill välja en bil som är bättre för miljön.
Att tänka på när du ska köpa elbil
Var ska du ladda elbilen?
Ska du använda laddbox, laddstation eller ett vanligt eluttag?
Hur lång räckvidd behöver bilen ha för att möta dina behov?
Vad kostar bilen att köpa och äga?
Vilket skick är bilen i (om du köper en begagnad bil)?
Mer om att köpa och använda elfordon
Var ska du ladda bilen?
Att ha en laddbar bil är som att ha en mobil, du laddar den när den inte används. Det är vanligast att ladda bilen hemma eller på arbetsplatsen. Det är ofta ganska enkelt och billigt att ordna en laddplats om du har ett hus med egen tomt.
Om du använder en gemensam parkering kan det vara svårare att få tillgång till laddning. Det kan också innebära kostnader för både parkeringsplats och laddning.
Det finns i huvudsak två laddningstyper som avgör hur lång tid det tar att ladda bilens batteri fullt – normalladdning och snabbladdning.
Normalladdning passar bäst när bilen är parkerad under en längre tid, till exempel hemma eller på arbetsplatsen. Laddning sker med 230V/10A eller 230V/16A. Att ladda bilen fullt tar 2-8 timmar med en effekt på upp till 11 kW.
Snabbladdning passar bäst vid längre resor, när du behöver ladda längs vägen. Det kan du göra vid snabbladdningsstationer. Laddningen görs ofta på 20-30 minuter med en effekt över 22 kW. Laddtiden beror på laddstationens effekt, hur mycket effekt bilens batteri kan ta emot och hur mycket du ska ladda. Det finns kartor, webbtjänster och appar från olika aktörer som visar var stationerna finns.
Ska du använda laddbox, laddstation eller ett vanligt eluttag?
Det är säkrare att ladda bilen via en laddbox eller laddstation än via ett vanligt eluttag. En laddbox kommunicerar eventuella fel och stoppar laddningen när batteriet är fullt. En laddbox har också högre säkerhetskrav än vanliga eluttag. Du måste dock inte ha en laddbox eller laddstation för privat bruk och för laddning med upp till 16 ampere. Anlita alltid ett elinstallationsföretag först, oavsett om du tänker använda ett befintligt uttag eller installera en laddbox.
Hur lång räckvidd behöver bilen ha för att möta dina behov?
När du ska köpa en elbil kan du jämföra vilken räckvidd olika modeller har (alltså hur långt du kan åka på en laddning). Den sträcka som anges i räckvidd är maxräckvidden under perfekta förhållanden (till exempel sommartid, med en person i bilen och utan last). Om du kan åka långa sträckor har bilen ett större batteri. Ett större batteri innebär att bilen blir dyrare, men även att klimatpåverkan har varit större vid produktionen.
Räckvidden påverkas även till exempel av:
- hur mycket batteriet återladdas vid körning
- bilens tyngd
- däck och däcktryck
- vädret
- hur du kör
- om du har last
- om du kan ha bilen i garaget eller förvärma bilen vintertid.
Vad kostar det att köpa och äga ett laddbart fordon?
Priset på ett laddbart fordon beror på märke och modell. Hur långt bilen kan köra på en laddning spelar också roll.
Att köra på el kan vara billigt om du laddar långsamt över längre tid, som på natten. Snabbladdning kan kosta mer.
För att räkna ut vad det kostar behöver du alltså väga in:
- inköpspris minus eventuell klimatbonus
- laddkostnader
- övriga kostnader för att äga en bil (service, däck, försäkring, fordonsskatt med mera).
Elbilar ksn ha lägre kostnader för service och underhåll än bilar med förbränningsmotor. I dagsläget är fordonsskatten låg för både elbilar och laddhybrider.
Det kan också vara bra att ta reda på hur länge batteriet beräknas hålla och vad det kostar att byta batteriet.
När du köper en begagnad elbil eller laddhybrid kan du till exempel tänka på följande.
- Kolla upp vilken räckvidd du behöver. Äldre elbilar kan ha mindre batterier och därför kortare räckvidd. Äldre laddhybrider har ofta små batterier och kommer därför inte så många mil på eldrift.
- Kolla upp vad laddtiden blir från tomt till fullt batteri.
- Fundera över om du har behov av att bilen ska kunna snabbladdas. En del äldre elbilar och många laddhybrider kan inte snabbladdas.
- Kolla vilken standard som räckvidden mäts i om du ska jämföra bilar. Äldre elbilar kan ha en räckvidd som mäts enligt en äldre standard, NEDC. Den nyare standarden heter WLTP.
- Kontrollera hur klimatanläggning och värme drivs, och hur det påverkar räckvidden.
- Kolla bilens däck. Det är bra om de är energisnåla med lågt rullmotstånd (ofta smala).
- Kontrollera om bilen har servats enligt kraven för att garantin ska gälla. Kolla hur stor kapacitet batteriet ska ha efter en viss tid för att kunna utnyttja garantin.
- Kolla om batteriet är friköpt eller om det finns en batterihyra.
- Kontrollera batteriets skick. Läs i instruktionsboken hur du gör. Ibland kan det behövas diagnosutrustning från verkstad eller bilhandlare.
- Kolla så det inte finns skador på bilen nära batteriet, till exempel bucklor i plåten.
- Se över vilka laddsladdar som ingår och att de inte är skadade.
När fordon går över till eldrift minskar utsläppen av växthusgaser från trafiken. Speciellt då elen är förnybar. Elmotorer är effektivare än förbränningsmotorer.
Laddhybrider har ett mindre batteri som räcker till några mils körning och går sedan över till ett annat drivmedel, oftast bensin. Laddhybrider har låg klimatpåverkan när de går på el men nästan samma påverkan som en vanlig bensin- eller dieselbil när elen i batteriet är slut.
Växthusgasutsläpp sker även när man bryter de metaller som ingår i batteriet och vid själva tillverkningen av fordon och batteri.
Elfordon är fordon som på något sätt kan drivas med en elmotor. Där ingår laddfordon, som är fordon som kan laddas från elnätet.
Elbilar
Elbilar drivs enbart av el och laddar sitt batteri från elnätet.
Laddhybrider
Laddhybrider är fordon som kan ladda batteriet från elnätet men som också har ett annat bränsle, till exempel diesel eller bensin. De kallas också för plug-in-hybrider.
Hybridfordon
Hybridfordon drivs främst av en förbränningsmotor samt av en elmotor med ett batteri som laddas med bromsenergi. Hybridfordon är inte laddbara från elnätet.
Vätgasfordon/bränslecellsfordon
En bränslecellsbil är en typ av elbil som har en bränslecell istället för förbränningsmotor. Oftast tankar man bilen med vätgas. Bränslecellerna omvandlar bränslet och syre till elektricitet. Elektriciteten driver motorn.
Läs även information om vad som är bra att kolla upp innan du köper bil, oavsett typ.
Källa: Energimyndigheten
Granskad: 8 oktober 2024