Investeringsbedrägerier

Får du mejl eller samtal från placeringsrådgivare som vill att du ska investera dina besparingar i aktier eller fonder med ”goda” framtidsutsikter? Eller spekulera i råvaror, traditionella valutor, kryptovalutor eller binära optioner? Det kan röra sig om organiserat investeringsbedrägeri.

Tänk på det här

  • Alla kan drabbas. Även om du känner skam för att ha blivit lurad är det bra att kontakta både Polisen och Finansinspektionen vid misstanke om investeringsbedrägeri.

  • Bolaget kan utge sig för att vara seriöst, ha exklusiva hemsidor och trycksaker med mera. Låt dig inte luras av det. Lovar rådgivaren en osannolik hög avkastning på kort tid om du placerar så är det troligt att du är utsatt för ett bedrägeriförsök.

  • På Finansinspektionens webbplats kan du se om bolaget har tillstånd för sin verksamhet eller finns med på varningslistan.

Bara i Sverige utsätts hundratals personer och företag varje år för så kallade investeringsbedrägerier. Många luras att satsa sina besparingar, ta lån och pantsätta sitt boende. Bedrägerierna omfattar stora summor. Pengarna som du placerar får du tyvärr aldrig tillbaka.

Mer om investeringsbedrägerier

Investeringsbedrägerier är något som tyvärr många drabbats av senaste åren. Det börjar ofta med ett telefonsamtal från någon som erbjuder en lönsam investering. Erbjudandet kan även dyka upp via sms eller e-post. Det som bedrägerier av det här slaget har gemensamt är att bedragaren ofta är kunnig men även duktig på att manipulera och inger förtroende. Ofta får man se en hemsida som ser välgjord och proffsig ut också.

Under senare år har många konsumenter knappat in sina kontaktuppgifter i samband med falska annonser i sociala medier eller på internet. Annonserna har intervjuer med kändisar som berättar hur de tjänat mycket pengar under kort tid med en ny metod. Detta har bara varit en bluff och kändisarna har aldrig varit tillfrågade utan bara utnyttjats för att skapa intresse. På detta sätt har kontaktuppgifter kunnat spridas till bedragare som i sin tur ofta omedelbart återkommit med ett erbjudande om en lönsam investering.

Ofta kan det vara så att man inte behöver sätta in mer än ett par tusen kronor som en första insättning. Detta är en medveten strategi. Många känner att det är ett rimligt belopp att investera eftersom det är ett relativt litet belopp. Ofta kan det även ha lämnats ett löfte att pengarna kan betalas tillbaka väldigt snart och med en garanterad vinst. Detta tillvägagångssätt gör att i princip alla blir målgrupp för bedrägeriet.

Målet för bedragaren är sedan att bedrägeriet ska kunna fortsätta under så lång tid som möjligt så bedragaren kommer på alla sätt försöka få den som är utsatt att sätta in mer pengar. I några fall har bedrägeriet börjat med små belopp men sedan vuxit till flera miljoner.

Några pengar kommer inte gå att ta ut, allting går rakt ner i bedragarens fickor. Någon investering har inte heller skett. I de fall du får en inloggning och kan se hur värdet stiger på ditt konto så är detta manipulerat. Allt för att du ska känna dig trygg och investera mer.

Har man en gång blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri är risken stor att bedragare försöker igen. Ibland tätt inpå det första bedrägeriet men ibland först flera år senare.

Det kan vara en ny investering som presenteras men det har blivit allt vanligare att någon ringer och erbjuder hjälp att få tillbaka förlorade pengar. Under inga omständigheter ska du hjälpa till genom att logga in med din bankdosa, bank-id eller läsa upp inloggningskoder.

En annan variant är att någon form av avgift ska betalas för att få hjälp. Det kan påstås vara en kontraktsavgift, licensavgift, skatt, bankavgift eller något annat som är en del av bedrägeriet.

Uppgifter om ett företag inom den finansiella sektorn går att kontrollera hos Finansinspektionen (FI) och dess motsvarigheter i andra länder.

Finansinspektionens företagslista och varningslista

I FI:s företagsregister hittar du företag som har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet eller är registrerade hos FI. Finns företaget inte med ska du inte göra affärer med det. Var också noga med att ta reda på att de telefonnummer och postnummer som du fått av företaget överensstämmer med de officiella uppgifter som myndigheterna har.

Kontakta FI om du misstänker att du blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri! FI har inte möjlighet att driva just ditt fall vidare, det behöver du göra själv. Men om du tipsar FI kan du bidra till att förbättra finansmarknaden.

Till Finansinspektionens företagsregister

Till Finansinspektionens register med varningar för företag

Det finns flera saker du kan tänka på för att undvika att blir lurad:

  • Låt dig inte luras av en okänd person per telefon. Särskilt inte om det marknadsförs som ett snabbt och enkelt sätt att tjäna mycket pengar. Bedragare är skickliga och förtroendeingivande och jobbar ofta efter ett manus.
  • Tänk efter: Varför får just jag ett sånt bra erbjudande? Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så. De kanske utlovar en avkastning på 20 procent på kort tid, vilket låter lockande när man vill göra en snabb affär.
  • Avstå från att investera om du inte förstår vad det handlar om. Finansmarknaden är komplex och består av många komplicerade produkter.
  • Tidsbegränsade erbjudanden. Oftast gäller erbjudandet under en begränsad period. Rådgivaren kanske pressar dig men det är aldrig så bråttom att du inte hinner fundera över erbjudandet. Ibland kan det vara till hjälp att bolla erbjudandet med någon utomstående.
  • Finns företaget med på Finansinspektionens varningslista? Låt dig inte luras att föra över pengar till ett företag på varningslistan.
  • Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator.
  • Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon annan.
  • Logga inte in på din bank på någon annans begäran.
  • Lämna aldrig ut dina inloggningskoder.

Gör en polisanmälan om du har drabbats av investeringsbedrägeri. Det kan du göra oavsett om du hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller endast är utsatt för ett försök till bedrägeri.

Har du precis skickat iväg en betalning via din bank eller ditt kort kan du försöka stoppa den. Kontakta då din bank eller kortutgivare.

Om investeringsbedrägerier på Polisens webbplats

Källa: Finansinspektionen

Granskad: 4 april 2024