Reparationstjänst
Ska du reparera den spruckna mobilskärmen eller serva din cykel? När du köper en reparationstjänst av ett företag gäller konsumenttjänstlagen.
Vad gäller vid reparation?
Anlitar du ett företag att utföra en reparation gäller konsumenttjänstlagen.
Reparationen ska utföras fackmässigt och utifrån vad ni kommit överens om.
Du har rätt att reklamera om reparationen utförs felaktigt.
Mer om dina rättigheter vid reparationstjänst
När du köper en reparation av ett företag gäller konsumenttjänstlagen.
Reparationen ska utföras fackmässigt. Det betyder att arbetet ska utföras på ett sätt som normalt förväntas av en professionell yrkesperson. Företaget ska också göra det ni avtalat om. Företaget ska även visa dig omsorg, alltså ställa sin sakkunskap och yrkeserfarenhet till ditt förfogande.
Reparatören ska till exempel:
- informera dig om det finns risker med reparationen. Till exempel om du kan förlora det du sparat på mobilen.
- inte välja ett onödigt dyrt sätt att göra jobbet på
- avråda dig från att få ett arbete utfört som inte är till någon nytta för dig. Till exempel om det kostar mer att laga din cykel än vad den är värd.
Gör företaget fel har du rätt att reklamera (klaga på fel).
En garanti innebär att företaget som lämnar garantin ansvarar för fel i reparationen.
Det är inte säkert att du får en garanti när du köper en reparation. Företag får själva bestämma om de vill erbjuda garanti.
Hur länge garantin gäller och vilka fel den täcker styrs av villkoren. Det är alltså inte säkert att alla fel omfattas av garanti.
Du alltid har 3 års reklamationsrätt på reparationen oavsett om du fått en garanti.
På vissa reparationer kan du ha möjlighet att få rutavdrag på arbetet.
Du kan få rutavdrag på vissa reparationer av vitvaror och it-utrustning.
För att kunna få rutavdrag ska reparationen göras i din bostad eller i dess närhet. Reparationer som görs i företagets lokaler kan du inte få rutavdrag på.
Du och företaget måste innan arbetet påbörjas komma överens om att göra rutavdrag. Skriv med det i ert avtal.
Det är bra med skriftliga avtal. Då är det enkelt att visa vad du och företaget kommit överens om kring reparationen.
Det kan vara bra att ni till exempel skriver ner:
- om rutavdrag ska göras
- vad som ska göras
- priset
- hur och när du ska betala
- när reparationen ska vara klar.
Muntliga avtal är också bindande men svårare att bevisa om du och företaget till exempel blir oense om något.
Offert är ett erbjudande om en tjänst. Godkänner du en offert är det ert avtal.
Hur mycket och när du ska betala styrs först och främst av avtalet mellan dig och företaget.
Eftersom det råder fri prissättning får företaget sätta det pris de vill. Tycker du att priset är för högt kan du välja att inte köpa tjänsten av företaget. Får du inget pris innan reparationen utförs ska du betala det som är skäligt.
Företaget får bestämma när de vill ha betalt. Men det är bra om ni kommer överens om att du betalar efter att reparationen är klar.
Hur mycket får reparationen kosta?
Du ska betala det pris som du och företaget kommit överens om.
Om företaget har lämnat en ungefärlig prisuppgift, får det slutliga priset inte överskrida det ungefärliga priset med mer än 15 procent.
Fick du inget pris innan tjänsten utfördes? Då ska du betala ett så kallat skäligt pris. Ett pris brukar vara skäligt om det motsvarar vad tjänsten normalt sett brukar kosta.
Om tilläggsarbete behöver göras
Om företaget upptäcker att det behövs tilläggsarbete ska de alltid kontakta dig. Du bestämmer om du vill att de ska utföra tilläggsarbetet. Om ni kommer överens om att arbetet ska göras får företaget ta betalt för det.
Företaget kan ha rätt att ta betalt för tilläggsarbete även om du inte godkänt det. De kan ha försökt komma i kontakt med dig, men inte lyckats. Det gäller i någon av följande situationer:
- Priset på tilläggsarbetet är lågt i förhållande till det ursprungliga priset. Ett riktmärke är lägre än 15 procent av det ursprungliga priset. Det ska också finnas särskilda skäl att anta att du vill ha arbetet utfört i samband med uppdraget.
- Tilläggsarbetet är nödvändigt för att förhindra en nödsituation.
Rätt till specificerad räkning
Du har rätt att få en specificerad räkning som gör att du kan bedöma arbetets slag och omfattning. Om priset inte är fast ska det vara tydligt hur priset räknats fram.
Begär du en specificerad faktura inom rimlig tid innan räkningen ska vara betald är du inte skyldig att betala förrän du fått den.
Den specificerade fakturan ska hjälpa dig förstå vad företaget tagit betalt för. Du ska till exempel kunna se vilka arbetsmoment som utförts och vilket material som använts. Har du inte fått ett fast pris på tjänsten ska det även stå hur priset beräknats.
När ska du betala?
Kom överens om när arbetet ska betalas. Det är bra att betala när reparationen är klar. Då har du möjlighet att hålla inne betalning om något blir fel eller arbetet inte är klart i tid.
Vill du avsluta avtalet om reparationstjänsten? Har du ingått avtalet på plats hos företaget har du ingen ångerrätt enligt lag. Du har däremot rätt att avbeställa tjänsten så länge reparationen inte är färdig.
Rätt att avbeställa
Du kan avbeställa reparationen innan företaget slutfört den.
Vid avbeställning har företaget rätt till ersättning för den del av arbetet de redan utfört och för det arbete de måste slutföra trots avbeställningen. Företaget har också rätt till ersättning för förlorad inkomst på grund av att de inte kunnat åta sig annat arbete.
Vill du avbeställa meddelar du företaget det så snart som möjligt. Gör det gärna skriftligen. Då kan du bevisa att du meddelat dem och när.
Ångerrätt
Om ni ingått avtalet på distans eller på ett annat ställe än i företagets egna lokaler kan du ha ångerrätt. På distans kan till exempel vara via telefon eller mejl. Utanför affärslokal kan vara hemma hos dig. I regel har du då ångerrätt i 14 dagar från den dagen du ingick avtalet.
Vill du utnyttja ångerrätten måste du meddela företaget detta inom 14 dagar från det att ni ingick avtalet. Det är bra att göra det skriftligen. Då kan du bevisa att du har ångrat tjänsten.
Undantag från ångerrätten
Det finns några undantag när du inte har ångerrätt vid köp av hantverkstjänster, även om du har ingått avtalet på distans:
- När tjänsten har fullgjorts, förutsatt att du uttryckligen har samtyckt till att tjänsten har börjat utföras och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts.
- En brådskande reparations- eller undersökningsåtgärd vid besök i din bostad, om besöket är på ditt initiativ.
- Ta reda på om du har ångerrätt
Företaget ska utföra jobbet fackmässigt. De ska göra det ni avtalat om. De ska även samråda med dig och avråda om du inte har nytta av tjänsten.
Har företaget gjort fel har du rätt att klaga (reklamera). Det står i konsumenttjänstlagen. Du har rätt att reklamera även om du inte fått en garanti. Du kan reklamera i 3 år. Du måste klaga på felet inom skälig tid från att du upptäckte det. Inom två månader räknas alltid som skälig tid.
Har företaget gjort fel har du även rätt att hålla inne så mycket av betalningen som motsvarar felet.
Vad kan du kräva vid fel?
Du kan i första hand kräva att företaget rättar till felet och att det görs inom rimlig tid. Företaget ska stå för alla kostnader som hör ihop med att rätta till felet.
Har företaget försökt rätta till felet utan att lyckas eller tar för lång tid på sig? Då kan du istället få ett prisavdrag eller häva avtalet.
Prisavdrag
Ett prisavdrag ska motsvara felet. Det kan till exempel vara vad det kostar att få felet åtgärdat av ett annat företag. Ett annat alternativ är att du får ett prisavdrag utan att felet åtgärdas. Det kan till exempel bli aktuellt om allt fungerar, men det finns ett skönhetsfel.
Hävning
Att häva avtalet innebär att arbetet avbryts.
Ibland kan bara en del av avtalet hävas, till exempel om du har nytta av arbetet företaget utfört. Då kan du behöva betala för det arbete du har nytta av.
Häva utan åtgärd
Är det uppenbart att hantverkaren inte har rätt kompetens för att åtgärda felet? Då kan du argumentera för att du ska få häva avtalet utan att de får chans att rätta till felet.
Får du extra kostnader för att tjänsten är felaktig kan du begära att företaget ersätter dig för dem. Har du inte betalat än har du rätt att hålla inne betalning motsvarande ditt krav. Exempel på sådana kostnader är kostnad för utlåtande från annan sakkunnig (om det behövs för att kunna bevisa felet) eller extra resor som du behöver göra.
För att få ersättning behöver du kunna visa underlag på vilka kostnader du haft. Det kan vara kvitton, fakturor eller andra intyg.
Kostnaderna ska vara rimliga och ha direkt koppling till felet. Du kan inte kräva ersättning för besväret eller tiden du lägger ner på att klaga på felet.
Har företaget skadat det de ska laga? Eller har de skadat något i ditt hem? Då ska de ersätta skadan. Kan företaget laga skadan kan det också vara en väg att gå.
Du har rätt att hålla inne betalning för skadan om företaget dessutom är försenade eller inte utfört tjänsten på rätt sätt.
Om reparationen har gått bra, företaget har utfört arbetet rätt, men skadat din vara får du ställa krav på ersättning motsvarade skadan.
Du kan kräva ersättning för varan de tappat bort.
Ersättningen ska motsvara värdet på din vara. Har du haft varan länge kan du kanske inte begära ersättning motsvarande en helt ny vara. Du ska varken hamna i en bättre eller en sämre situation efter ersättningen.
Måste varan köpas ny för att det inte finns begagnad att köpa kan du argumentera för att du ändå ska kunna köpa en ny vara.
Enligt konsumenttjänstlagen räknas arbetet som försenat om någon av följande situationer uppstår:
- Tjänsten är inte utförd inom den tid som utlovats eller ni kommit överens om.
- Det finns ingen utlovad tid för när tjänsten ska vara klar, men tjänsten är inte utförd inom rimlig tid med tanke på tjänstens omfattning och karaktär.
Vid en försening kan du i första hand kräva att företaget slutför reparationen.
I vissa fall kan du även ha rätt att häva (avbryta) avtalet. Då krävs det att arbetet inte är färdigt vid avtalad tid eller rimlig tid och att förseningen är av stor betydelse för dig. Till exempel om förseningen har stor påverkan på din vardag. Du behöver kunna visa på eller argumentera för varför förseningen är av stor betydelse för dig.
Ibland hävs bara en del av avtalet
I vissa situationer hävs bara en del av avtalet. Till exempel om du har nytta av arbete som redan utförts. Då kan du behöva betala för den utförda delen av arbetet.
När företaget inte måste slutföra arbetet
Det finns undantag när du inte kan kräva att företaget slutför arbetet. Det är om hinder utanför företagets kontroll gör det omöjligt för företaget att utföra arbetet. Ett exempel är om reservdelarna de beställt inte kommer.
Finns det fel i arbetet eller har arbetet inte slutförts enligt avtalad eller skälig tid? Då har du enligt lag rätt att hålla inne med en del av eller hela betalningen tills felet blivit åtgärdat. Det fungerar som ett påtryckningsmedel mot företaget och som en säkerhet för dig.
Betalningen du håller inne med ska motsvara felet eller det arbete som är kvar att göra. I princip betyder det att du kan hålla inne med så stor summa att det täcker kostnaden för att anlita ett annat företag för att åtgärda felet eller göra klart jobbet.
Vet du inte exakt vad det kostar kan du hålla inne en summa med viss marginal. Det kan hjälpa att kontakta andra företag för att få en prisuppgift på vad det skulle kosta.
Om du fått merkostnader på grund av fel eller dröjsmål har du även rätt att hålla inne så mycket av betalningen som motsvarar ditt krav på ersättning.
Har du upptäckt fel eller är företaget försenade? Då ska du klaga till företaget. Kontakta företaget så snart som möjligt. Klaga gärna skriftligen, till exempel via sms eller mejl.
Vill du hellre ringa eller besöka företaget? Då kan det vara bra att skicka ett mejl till företaget efteråt där du sammanfattar vad ni sa. Du kan även spela in samtalet. Det är tillåtet så länge som du själv deltar i samtalet.
Beskriv vad du är missnöjd med så tydligt du kan. Skicka även med det du har som visar varför du är missnöjd. Det kan till exempel vara ett fotografi på felet eller ert avtal där det framgår när reparationen skulle vara klar.
Hålla inne med betalning
Ska du hålla inne med betalning? Då ska du även skriftligen meddela det till företaget. Meddela att du håller inne med betalning, hur mycket och varför. Du kan till exempel skicka ett mejl.
Krav på ersättning
Har du krav på ersättning för extra kostnader eller skador men arbetet har utförts rätt? Skriv vilka kostnader du vill att företaget ska ersätta och varför.
Säger företaget att de inte kan reperara på grund av att det inte finns reservdelar? Det kan stämma. Hur länge man kan få tag på reservdelar varierar. Det skiljer sig beroende på bland annat på vad det är för typ av vara och vad det är som ska repareras.
För vissa varor finns det krav på att det ska finnas reservdelar i upp till 10 år. Medan det för andra varor inte finns några sådan krav alls.
För elektriska produkter som till exempel diskmaskiner, tvättmaskiner, kylar och TV-apparater finns regler för vilka reservdelar som ska finnas tillgängliga och hur länge. Även för mobiltelefoner och surfplattor finns sådana regler.
Energimyndigheten har en lista där du kan läsa vad som gäller för olika produkter.
Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du och företaget inte kommer överens.
ARN bedömer ditt ärende och rekommenderar sedan hur er tvist ska lösas. De flesta företag följer ARN:s rekommendationer.
En normal handläggningstid är cirka sex månader.
Vad kostar det att anmäla till ARN?
Det kostar 150 kronor att anmäla till ARN. I din anmälan kan du begära att företaget ersätter dig för kostnaden om ARN ger dig rätt i ärendet.
Krav för att ARN ska kunna pröva ditt ärende
Företaget har sagt nej till dina krav eller inte svarat dig inom skälig tid. Den summa du och företaget är oense om är högre än ARN:s värdegräns för området ärendet gäller. Du kan inte räkna in avgiften för att anmäla till ARN. Du anmäler inom ett år från det att du klagade till företaget första gången. Gör en anmälan på ARN:s webbplats
Behöver du hjälp med din anmälan?
Ibland kan kommunens konsumentvägledare hjälpa dig att göra en anmälan till ARN. Vilken hjälp som erbjuds varierar från kommun till kommun.
Skriv in din gatuadress eller stadsdel för att hitta konsumentvägledning i din kommun.
Pröva tvisten i domstol
Du kan även pröva din tvist med företaget i domstol. Du behöver betala en ansökningsavgift och kan också behöva betala kostnader för rättegången.
Har du inte fått tillbaka din vara och företaget gått i konkurs? Huvudregeln är att allt som finns hos företaget vid tidpunkten för konkursen tillfaller konkursboet. Men det finns undantag.
Separationsrätt innebär att du har rätt att separera viss egendom från konkursboet. Det betyder att om du kan visa vad som är ditt har du rätt att få tillbaka det. Ett kvitto eller avtal kan hjälpa dig visa vad som är ditt. Det behöver även gå att peka ut din vara bland övriga varor.
Kan du visa att du är den rätta ägaren kan du kontakta konkursförvaltaren med ditt krav på separationsrätt.
Granskad: 16 december 2024