Avbeställning av vara eller tjänst

Att avbeställa betyder att du avbryter ett köp. Du kan avbeställa en vara fram tills att du tagit emot den. En tjänst kan du avbeställa innan den är slutförd. Du kan behöva ersätta företaget för kostnader de fått på grund av din avbeställning.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Avbeställa en vara eller tjänst – tänk på det här

  • Du kan avbeställa en vara innan du tagit emot den.

  • Du kan avbeställa en tjänst innan den är slutförd.

  • Företaget kan ha rätt till ersättning för kostnader de fått i samband med en avbeställning.

Mer om avbeställning

När du köper en vara av ett företag har du rätt att avbeställa den enligt konsumentköplagen. Du har rätt att avbeställa varan så länge som du inte hämtat ut den från butiken eller fått den levererad till dig.

Du har rätt att avbeställa en tjänst du köpt enligt konsumenttjänstlagen. De tjänster som lagen gäller för är till exempel:

  • hantverkstjänst
  • städtjänst
  • reparationstjänst.

Du kan avbeställa tjänsten innan företaget slutfört arbetet.

Avbeställa andra tjänster 

Det finns även andra tjänster du kan avboka: 

Avboka en kurs eller utbildning

Avboka skönhetsingrepp

Avboka skönhetsbehandling

Avboka flyttfirma

Företaget kan ha rätt till ersättning när du avbeställer en vara eller tjänst. Men bara för kostnader kopplade till din beställning och som de inte kan tillgodogöra sig på annat sätt.

Exempel på sådana kostnader är:

  • administrativa kostnader för att hantera avbeställningen
  • frakt tillbaka till företagets leverantör
  • kostnad för att montera borta extra utrustning du beställt.

Avbeställer du en tjänst behöver du betala för arbete företaget redan gjort och för arbete de måste göra trots att du avbeställt. Företaget har även rätt till ersättning för förlorad inkomst för att de inte kunnat åta sig annat arbete.

Bestämd kostnad i förhand

Företag har rätt att på förhand bestämma en kostnad för avbeställning. Kostnaden ska stå i villkoren och vara skälig. Det står inte i lagen hur ersättningen ska räknas ut. Men du har rätt att be dem visa hur de kommit fram till summan.

Meddela företaget så snart som möjligt när du vill avbeställa. Gör det gärna skriftligen. Då kan du bevisa att du meddelat dem och när.

Tycker företaget att du inte har rätt att avbeställa varan eller tjänsten? Eller anser du att ersättning de kräver är för stor?

Har du fått ett betalningskrav du tycker är felaktigt?

Har du fått en felaktig faktura kan du bestrida den. Det är viktigt att du bestrider skriftligen. Mejl går bra. Du kan också betala under protest.

Bestrida felaktig faktura

Om du betalat och inte får pengarna tillbaka

Har du betalat via någon form av kredit, till exempel kreditkort eller faktura? Då har du enligt konsumentkreditlagen rätt att få hjälp av din kreditgivare om du får problem. Lagen säger att du kan ställa samma krav mot kreditgivaren som mot företaget.

Invändningsrätt vid kreditköp

Har du betalat med annat bankkort? Då styr villkoren för kortet vad du har rätt till.

Kortreklamation

Vill du ha vägledning eller pröva ditt ärende?

Du kan kontakta Konsumentverkets vägledning eller din kommunala konsumentvägledning.

Hitta kontaktuppgifter

Kommer du och företaget inte överens kan du ha möjlighet att få ärendet prövat hos myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN). På ARN:s webbplats kan du läsa mer och göra en anmälan.

ARN:s webbplats

Din tvist med företaget kan även prövas i domstol. Då behöver du betala en ansökningsavgift. Du kan även behöva betala kostnader för rättegången.

Att avgöra tvist i domstol

Fick du svar på din fråga?

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.