Frågor och svar | Kategori: Övriga områden

Kan Kyrkoutträde ta betalt för att hjälpa mig gå ur Svenska kyrkan?

Fråga från konsument:

Jag har sett två företag, Kyrkoutträde och Sparaskatt, som hjälper till med att gå ur Svenska kyrkan. Jag valde att ta hjälp av Kyrkoutträde och fyllde i ett formulär på deras hemsida. Det stod inte att det kostade något men sen fick jag hem en faktura på 400 kr. Är det inte gratis att gå ur Svenska kyrkan? Ska jag behöva betala fakturan?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Ett företag får ta betalt för att skicka ut blanketter som är gratis att beställa själv på andra ställen. Det är då själva tjänsten att skicka blanketterna som ger dem rätt att ta betalt. Det måste dock tydligt framgå i samband med beställningen att det kostar pengar. Om det inte tydligt framgår att det kostar, har du möjlighet att bestrida ett eventuellt betalningskrav.

Bestrida en felaktig faktura
Att bestrida en faktura innebär att skriftligen protestera mot den. Vid ett bestridande är det viktigt att vara tydlig med att du inte kommer att betala och varför du inte kommer att betala. Du behöver vara beredd på att kravet kan komma att skickas vidare till ett inkassobolag. Då behöver du bestrida även detta krav. Detsamma gäller om kravet skickas via Kronofogden.

Mer om att bestrida en faktura 

Ångerrätt
Om kostnaden framgick kan du istället ha möjlighet att ångra beställningen. Du har vanligen 14 dagars ångerrätt från det att du har beställt en tjänst. Ångerrätten börjar löpa dagen efter beställningen.

Enligt lag ska företaget ge dig följande information om ångerrätten för att de 14 dagarna ska börja räknas:

  • Om det finns ångerrätt
  • Hur lång tid du har på dig att ångra dig
  • Hur du går tillväga för att ångra dig
  • Att det finns ett standardformulär du kan använda när du ångrar dig och var du hittar detta formulär
Om företaget inte gett dig informationen i samtliga punkter kan du ångra dig även om det har gått mer än 14 dagar. Din ångerfrist, det vill säga tiden du har på dig att ångra köpet, kan alltså förlängas. Som längst kan ångerfristen förlängas med ett år.

Kontakta Kyrkoutträde skriftligen om du vill ångra dig så att du har bevis för när du ångrat dig.

Läs mer om ångerrätt

Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Om man vid två tillfällen kontaktat detta företag för att ångra köp av tjänst och ändå får hemskickat blanketterna vad gäller då?

D

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej D,

Tack för din fråga!

Du behöver inte vänta in ett svar från företaget för att din ångerrätt ska vara giltig. Det viktigaste är att du har bevis på att du ångrat dig inom ångerfristen. Om du har skickat ett mejl till Kyrkoutträde inom ångerfristen kan du visa att du har ångrat dig och när du gjorde det.

Har företaget hunnit skicka blanketterna ska du returnera dem. Kontrollera företagets villkor för att se om du är skyldig att betala returkostnaden. Gör gärna detta via ett ombud så att du får ett inlämningskvitto som bevis för att du returnerat blanketterna.

Får du en räkning fast du inte har beställt något eller om du har utnyttjat ångerrätten så har du möjlighet att bestrida räkningen. Det går bra att göra det via mejl. Du kan bestrida krav som du får från inkassobolag och Kronofogden också utan att riskera en betalningsanmärkning, så länge du gör det skriftligen så att du har ett bevis på att du har bestridit.

Läs mer om att bestrida faktura.


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Jag beställde hem pappret men skrev aldrig under och skickade tillbaka. Så jag har inte nyttjat deras tjänst. Nu har iallafall fått en faktura av dom. Vad kan jag göra?

Catrin

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Catrin,

Du har möjlighet att bestrida fakturan om du meddelat företaget att du vill ångra dig och du skickat tillbaka blanketten.

Tänk på att du ska kunna visa att du meddelat företaget att du ångrar dig och att du gjort det inom rätt tid.

Kommunal konsumentvägledning
Önskar du mer stöd och råd är ett tips att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor