Frågor och svar | Kategori: Biljetter och evenemang

Får en biljettförmedlare sälja biljetter till ett mycket högre pris?

Fråga från konsument:

Jag har länge velat se en speciell artist spela och så såg jag att han skulle ha en konsert. Jag googlade efter biljetter och gick in på första sökträffen och köpte 2 biljetter. Nu efteråt så ser jag att biljetterna är mycket dyrare än de som säljs av den ordinarie återförsäljaren, får dom göra så? Och hur vet jag att det här är riktiga biljetter? Kan jag ångra mitt köp?

Milla

Svar:

Emma
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Milla,

Andrahandsbiljetter är oftast dyrare än biljetter du köper direkt från arrangören, vilket är tillåtet. Säljaren bestämmer själv vad biljetten ska kosta. Du som köpare får ta ställning till om du vill betala pengarna eller att avstå från att köpa biljetten.

Giltig biljett
Oavsett om du har köpt en första- eller andrahandsbiljett så ska du kunna förvänta dig att det är en giltig biljett. Om du misstänker att din biljett är ogiltig kan du ta kontakt med arrangören för evenemanget för att kontrollera om du kan använda biljetten. Det är bara arrangören som kan svara på om biljetten är giltig eller inte. Vem som är arrangör brukar framgå i reklamen för evenemanget eller i villkoren för din biljett. 

Om din biljett är ogiltig ska du kontakta den du köpt biljetten av för att klaga. Om den du köpt biljetten av kan ge dig en giltig biljett istället har du rätt till det, annars kan du kräva att få tillbaka pengarna.

Ångerrätt
Generellt sett så har du ingen lagstadgad ångerrätt när du köper biljetter till ett evenemang. Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) har dock kommit fram till i ett beslut att andrahandsbiljetter ska gå att ångra.

Enligt ARNs beslut har du rätt att ångra dig om du köpt biljetter i andra hand. Det vill säga biljetter du köpt av ett företag, som i sin tur har köpt biljetterna av arrangören eller någon annan.

Om du i stället har köpt biljetter av en företag som säljer på uppdrag åt en arrangör har du inte ångerrätt.

Läs villkoren för att se om det rör sig om en andrahandsbiljett eller inte.

Ta del av ARNs vägledande beslut på deras webbplats

Mer om konsert- och evenemangsbiljetter

Uppdatering oktober 2024: EU-domstolen har även bedömt att andrahandsbiljetter ska gå att ångra.

Vänligen

Emma
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej Emma! Tack för inlägg. Jag har köpt fyra biljetter till en Håkan Hellström-konsert sommaren 2023. Jag trodde att jag köpte biljetterna av arrangören men jag hade tydligen köpt av en annan leverantör. På deras bekräftelsemail står det att det behandlar min bokning, dvs jag har inte fått några biljetter. Det står bara "fyra biljetter kortsida". Jag har mailat dem och bett om mer info och tom bett dem cancellera eftersom det känns jättejobbigt att ha betalat in nästan 5000 kr men inte fått några biljetter. Jag läste ovan att ångerrätt inte gäller evenemangsbiljetter men finns det ngn klausul/skäl till ångerrätt när man inte fått några biljetter alls. Finns det ett tidsspann på hur lång tid det får gå mellan att man köpt en biljett tills att man får den? Dessutom känns det konstigt att ha köpt biljetter utan att veta vart man ska sitta. Trist upplägg att ha betalt ett överpris, utan att veta vart man ska sitta och inte fått några biljetter. Och så svarar deras kundtjänst inte. Om ni har något tips eller svar på om man kan gå vidare på ngt sätt skulle det uppskattas. Stort tack på förhand!

RGL

Svar:

Hanna
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Du ska få biljetten inom den tid som du och biljettförsäljaren kommit överens om. När du köpt den av ett företag brukar det framgå i köpvillkoren när biljetten kommer att levereras. Du ska få biljetten i tid för att kunna gå på konserten.

Om du får biljetten för sent så att du missar konserten kan du kräva tillbaka pengarna för biljetten, men du kan inte ångra eller avboka dina biljetter för att du tycker att det tar lång tid att få biljetterna.

Du kan läsa mer i vår artikel om konsert- och evenemangsbiljetter

Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej! I villkoren på en hemsida som säljer andrahandsbiljetter har de skrivit att ”distanssvtalslagen angående ångerrätt inte gäller på biljettköp och att ångerrätt därför inte finns”. Måste företag följa det vägledande beslutet från ARN eller hur fungerar det?

Tina

Svar:

Hanna
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Tina,

ARNs beslut är enbart rekommendationer och är därmed frivilliga för företag att följa. De flesta företag i Sverige följer dock ARNs rekommendationer.

Skulle du och företaget inte komma överens angående din rätt att ångra en andrahandsbiljett kan du alltså argumentera för ångerrätten genom att hänvisa till ARNs vägledande beslut.

Om ärendet behöver prövas är det domstol som är nästa instans efter ARN. Då blir det istället en tvingande dom som företaget är skyldig att följa.

Uppdatering oktober 2024: EU-domstolen har även bedömt att andrahandsbiljetter ska gå att ångra.

Anmäl till Konsumentverket
Om du upplever att ett företag inte följer den konsumenträttsliga lagstiftningen kan du göra en anmälan till oss på Konsumentverket. Din anmälan innebär inte att vi hjälper dig personligen i just ditt ärende. Däremot kan din anmälan hjälpa andra konsumenter i framtiden eftersom Konsumentverket uppmärksammas på aktuella konsumentproblem.

Du kan göra en anmälan till Konsumentverket här

Vänligen

Hanna
Vägledare, Konsumentverket

Svar:

Emma
Vägledare,
Konsumentverket

Vanlig följdfråga till Konsumentverkets vägledning:

Jag meddelade biljettförsäljaren att jag ville ångra mitt köp av biljetterna då jag har hört att man har rätt till det när det gäller andrahandsbiljetter. Men fick då till svar att jag kunde ångra mitt köp men att jag då skulle bli skyldig att betala en proportionell andel skadestånd till biljettförsäljaren, som då hänvisade till bestämmelser i både Lagen om distansavtal utanför affärslokaler och Konsumentköplagen.

Stämmer det att de har rätt till skadestånd?

Svar från vägledningen:

Frågan om skadestånd tas inte upp specifikt i ARN:s vägledande beslut. Men huvudregeln är att du ska få tillbaka hela beloppet när du använder din ångerrätt och företaget får inte ta ut en avgift för administrativa avgifter och i de flesta fall har de inte heller rätt till skadestånd.

Ett exempel på när det kan vara aktuellt för företaget att faktiskt få en del av betalningen trots att du har använt din ångerrätt är vid köpet av en streamingtjänst där du har kunnat ta del av innehållet dagarna innan du meddelar företaget att du ångrar köpet.

Anser du att kravet på betalning är felaktigt får du ställa krav till biljettförsäljaren att du ska få tillbaka hela beloppet. Detta behöver du göra skriftligen, till exempel via mejl. Om de nekar till detta kan du vända dig till din bank eller kreditgivare beroende på hur du gjorde betalningen.

Mer om invändningsrätten mot en kreditgivare

Mer om kortreklamation- om du använt ett debetkort

Om du inte har betalat för biljetterna kan du välja att bestrida kraven på betalning om du anser att de är felaktiga.

Mer om att bestrida ett felaktigt betalningskrav

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Om det inte löser sig kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få ditt ärende prövat.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Emma
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Jag köpte andrahandsbiljetter och bad om att få ångra mitt köp.



Först hävdade försäljarens support att de skulle ta en 20% administrativ kostnad - då hänvisade jag till er där ni angett att administrativa kostnader inte skulle dras varpå försäljaren då ändrade sig och sa att jag endast har rätt till att få tillbaka kostnaden för en förstahandsbiljett - vilket är betydligt lägre än andrahandsbiljetten jag betalat för. Dock har de ingenstans angett vad ursprungspriset var när jag gjorde mitt köp.

Jag anser då att jag borde ha rätt till att få hela beloppet tillbaka - ej endast originalpriset. Jag har inte tagit emot någon biljett.

Har jag rätt i att få tillbaka hela beloppet?

Maria

Svar:

Isabell
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Maria,

Har du ångrat ditt köp inom 14 dagar är huvudregeln att du ska få tillbaka hela beloppet du har betalat, inte ursprungspriset för en förstahandsbiljett. Företaget får inte heller ta ut en avgift för administrativa avgifter.

Tänk på att ställa dina krav skriftligen, till exempel via mejl. Om de nekar till detta kan du vända dig till din bank eller kreditgivare beroende på hur du gjorde betalningen.

Läs mer om invändningsrätten mot en kreditgivare

Läs mer om kortreklamation- om du använt ett debetkort

Om det inte löser sig kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få ditt ärende prövat.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Isabell
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor