Betalningsalternativ – välja sätt att betala ett köp
Det finns många olika sätt att betala på. I Sverige är trenden att allt färre betalar med kontanter. Kort är fortfarande det vanligaste betalningssättet. Samtidigt ökar Swish-betalningar och de flesta betalningar sker digitalt.
Betalningsalternativ – tänk på det här
Företag får själva välja vilken typ av betalning de tar emot. De kan till exempel alltså välja att bara ta emot betalningar via kort.
Handlar du på kredit kan du få ett extra skydd. Men handla bara på kredit om du vet att du kan betala tillbaka. Allt fler drar på sig skulder för att de väljer att till exempel delbetala köp.
Tänk på att kredit är en typ av lån som kan bli dyrare än att betala direkt.
Välj vad du vill läsa mer om
Betala kontant
Kontanter är sedlar och mynt som du betalar med direkt vid köpet. Du behöver ingen speciell teknik för att betala med kontanter.
Att betala med kontanter blir allt ovanligare i Sverige. På många ställen går det inte heller längre att betala kontant. Butiker får själva bestämma vilka betalsätt de vill erbjuda.
Det kan vara bra att ha kontanter om det händer något som gör att du inte kan betala med till exempel betalkort eller Swish.
Betala med kreditkort eller bankkort
Det finns olika typer av kort du kan betala med. Du får korten från en bank eller kortutgivare.
Kreditkort
När du betalar med kreditkort samlas allt du betalar med kortet under en månad. I slutet av månaden får du en räkning på alla inköp. Du behöver hålla koll på hur mycket du handlar, så du inte handlar för pengar du inte har.
Bankkort (kallas också debetkort)
När du betalar med ett bankkort dras beloppet direkt från det konto som kortet är kopplat till.
Betala med direktbetalning
När du handlar på nätet kan du ibland välja direktbetalning. Då överförs pengar från ditt konto till betalningsmottagarens konto. Du behöver ha internetbank för att kunna använda detta sätt att betala.
Betala med faktura
En faktura är samma sak som räkning. Där står vad du ska betala, till vem och när. Fördelen med att betala via faktura är att du kan få varan innan du betalar. Nackdelen är att det kan bli dyrt om du missar att betala den.
Du kan få en faktura i brevlådan eller som en e-faktura. En e-faktura får du elektroniskt, till datorn eller mobilen. E-fakturor kan komma in på många olika ställen, så det gäller att hålla koll.
Ibland finns ett OCR-nummer på fakturan. Det är ett referensnummer som brukar stå längst ner till vänster. Numret används för att identifiera att pengarna som skickas in kommer från dig och vilken avgift det avser.
Saker att kontrollera när du handlar mot faktura:
Ska du betala en fakturaavgift? Företag har rätt att ta ut en avgift för fakturan. Men det gäller bara om ni avtalar om det vid köpet. Företaget får inte lägga på en fakturaavgift i efterhand. Läs villkoren och ta reda på hur stor avgiften är. Sedan kan du bestämma dig för om du vill betala mot faktura.
Hur tänker företaget skicka fakturan till dig? Kolla upp hur fakturan kommer så du kan ha koll. Kolla också att dina kontaktuppgifter stämmer. Du kan få fakturan till exempel i brevlådan, i en digital brevlåda, via sms eller e-post.
När ska fakturan vara betalt? Förfallodatum är det datum för när företaget senast ska ha din betalning. Det är alltså inte den senaste dagen du kan betala.
Betala med mobilen och digitala plånböcker
Med mobilbetalningar menas alla betalningar du kan göra med mobil. Det kan vara via Swish, appar eller digitala plånböcker.
Swish är en betaltjänst som gör att du kan skicka och ta emot pengar till och från ditt bankkonto via din mobiltelefon. Ska du betala med Swish måste både du och den som ska ta emot pengarna ha Swish. Vill du använda Swish behöver du ansluta dig via din bank.
Betala med autogiro
Du kan betala återkommande betalningar med autogiro. Det betyder att pengar dras direkt från ditt konto vid varje betalning, utan att du behöver göra något. Du behöver ha tillräckligt med pengar på kontot när pengarna ska dras.
Du behöver godkänna autogiro genom ett autogiromedgivande. Du ska få veta i förväg hur mycket företaget kommer dra.
Du kan avsluta ett autogiro när du vill. Men har du fortfarande ett avtal med företaget behöver du betala på något annat sätt.
När du betalar direkt betalar du med pengar du har vid betalningstillfället. Det kan till exempel vara med kontanter, bankkort, Swish eller direktöverföring.
När du betalar direkt behöver du aldrig fundera på om du får extra kostnader i form av räntor eller fakturaavgifter. Däremot har du inte samma skydd som när du betalar på kredit.
Betala på kredit
När du handlar på kredit betalar du inte direkt. Du kanske till exempel väljer att betala med faktura, avbetala eller delbetala. Betalningen finansieras av pengar du lånar av en kreditgivare.
Kreditprövning
När du ska ta en kredit tas en kreditupplysning på dig. Det betyder att företaget kollar om du har förutsättningar att kunna betala tillbaka. Ser en bank att det gjorts många kreditupplysningar kan de bli tveksamma till att låna ut pengar till dig. De kan till exempel misstänka att du försöker ta flera lån samtidigt och då kan du få lägre kreditvärdighet.
Fördelar med att handla på kredit
När du betalar på kredit kan du få det du beställer först och betala senare. Det kan vara en säkerhet för dig om företaget inte levererar varan eller tjänsten, eller om varan är trasig när du får den.
Om du handlat på kredit och sedan av någon anledning får ett krav mot företaget har du också en säkerhet. Det kallas invändningsrätt och betyder att du kan ställa samma krav på kreditgivaren som på företaget. Ett exempel är om du betalat en resa med kreditkort och något händer med resan som ger dig rätt att få pengar tillbaka. Då kan du begära pengarna från kreditgivaren istället, om researrangören inte betalar dig.
Nackdelar med att handla på kredit
Men det finns också en baksida med att betala på kredit. Ofta tillkommer det olika kostnader som gör att det blir dyrare än att betala direkt. Uppläggningskostnad och ränta är ett exempel på sådana kostnader.
Eftersom du lånar pengar kan det också innebära att du köper för mer än du klarar av att betala.
Allt fler e-handlar och väljer att delbetala sina köp. Och när krediten numera bara är ett snabbt klick bort har det gjort att fler får skulder. När du betalar på kredit bör du alltså ha koll på att du verkligen kan betala kostnaden för varan, men även extra kostnader för själva krediten.
Har du handlat på kredit och inte kan betala?
Källa: Konsumentverket
Granskad: 18 oktober 2023